vrijdag, januari 20, 2006

College Starts

Zo, de eerste week achter de rug! De campus is niet meer leeg in te beelden en ik ben aan het bekomen van de academische cultuurschok: wat een enorme hoeveelheid boeken, papers, midterms, kranten, video opdrachten, wallstreet simulaties en 'reaction pieces'! Ik ben erg tevreden met mijn brede mix van vakken: mediteren (concentratie oefeningen), klassiekers lezen voor Retorica en politieke economie (Machiavelli, Rousseau, Nietzsche, Smith, Marx, Veblen etc. etc.), politieke psychologie (een wat bekender straatje) en het Amerikaanse bedrijfsleven ('organizational behaviour' en 'corporate strategy').

De eerste colleges zaten ook vol met variatie. Vooral retorica was interessant: iedereen op de voorste rij en tijd tekort voor scherpe ('dazzling') vragen van de grotendeels Amerikaanse studenten (5.000/33.000 internationale studenten). Bedrijfskunde bevat duidelijker een groter percentage ('s avonds actieve) 'frat boys' en 'sorority girls', af te zien aan de in slaap vallende blikken en vrij beperkte discussie (..). Interessant is dat de docent veel video fragmenten gebruikt: bekenden zijn bijv. Citizen Kane, Amadeus, Reservoir Dogs en All the President's Man. Dit, om praktisch veel voorkomende situaties te bespreken zoals leiderschap, management, creativiteit en 'whistle blowing'.

De studie methode verschilt nogal van wat ik gewend ben. Er zijn colleges en discussiegroepen. De laatste worden gegeven door afgestudeerden met werkervaring. Er wordt ook veel zelfstandigheid tijdens het studeren van je verwacht. Een groot verschil is de manier waarop cijfers tot stand komen. Tussentijdse exams, een eind examen, 1 of meerdere papers, becommentariseerde krantenartikelen, commentaar op te bestuderen teksten en de inbreng binnen colleges en discussie groepen worden meegeteld. Bij het vak 'corporate strategy' word je zelfs afgerekend op de stand van je fictieve aandelen en de eindprestatie van je in groepsverband bestuurde bedrijf, allemaal ten opzichte van de andere groepen. Ook presenteren en assertiviteit, in de vorm van zelfverzekerd spreken tijdens discussiegroepen, wordt gewaardeerd. Een competitie sfeer is hier duidelijk te merken, bij de andere vakken een stuk minder.

Al met al, een hele sappige kluif voor de komende maanden!


2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Jeeehhh!! Ik ga in maart 17 dagen naar Amerika!! En ook al is het niet omdat ik slim genoeg ben om aan Berkeley te gaan studeren, ik heb wel een hele goede andere reden!! Heb er superveel zin in!! Je site ziet er weer mooi uit! Veel plezier morgen in San Francisco! Spreek je snel, dikke kus Hilde, en groeten van Sabine!

23:21  
Blogger Fedor said...

De manier van onderwijs geven klinkt erg goed. Vakinhoudelijk lijkt het een beetje op mijn studie. Veel plezier! Groeten Fedor

02:07  

Een reactie posten

<< Home