vrijdag, februari 03, 2006

The IMF

Rodrigo Rato, managing director van het IMF, gaf een lezing voor 300 mensen (uit de wijde omgeving) over 'global imbalances'. 3 kernpunten kwamen naar voren: het tekort aan groei in Europa, te veel savings & investments in Azie en natuurlijk het inmiddels legendarische tekort op de handelsbalans van de VS. Voornamelijk de laatste kreeg veel aandacht. Hij pleitte (vrij summier) voor hervormingen op gebieden van de gezondheidszorg en belastingen. Ook de olie, de toename van monetaire instituten en een mogelijke wereldwijde griepepidemie werden genoemd als korte termijn bedreigen voor de wereldbalans.








Het publiek luisterde uiteraard aandachtig en stelde de nodige kritische vragen, o.a. over de stand van zaken in Latijns-Amerika, 'outsourcing' en de groei van Oost-Europa.









Stoere mannen met kogelvrije vesten waakten over de veiligheid van de schijnbaar omstreden man. Hij is ook verantwoordelijk voor het kwijtschelden van grote schulden aan 19 Afrikaanse landen.














Tom Campbell, dean van de Business school hier, overhandigt een mooie trui met uiteraard vermelding van de school. Op zulke momenten wordt iedereen fijntjes herinnerd aan de toekomstmogelijkheden (nadruk op mogelijkheden, geen garanties) die Berkeley biedt.